Bowen-therapie om pijn en stress te verminderen in De Kwakel

De Bowen-therapie is effectief bij de behandeling van pijn, beperkingen en stressgerelateerde klachten.
De Bowen-therapie werkt prestatieverhogend en helpt blessures te voorkomen door verbetering van houding. Hieronder vindt u meer informatie over de Bowen-therapie.

De Bowen-therapie

Voor wie?

De Bowen-therapie werkt voor mensen met pijn ten gevolge van een trauma of ziekte, maar werkt ook goed als er beperkingen zijn in beweging of houding. De Bowen-therapie helpt hoofdpijn en stress te verminderen, omdat deze therapie ons lichaam activeert. Als u pijnklachten wilt behandelen en/of voorkomen, is een afspraak met een Bowen-therapeut een goede optie. Sporters ondervinden door Bowen-behandelingen vaak een snellere heling bij blessures. Daarnaast optimaliseren ze hun prestaties en is het voorkomen van blessures mogelijk, omdat het lichaam optimaal gaat functioneren. Na een Bowen-behandeling ervaren mensen meestal ontspanning en rust in het lichaam.

Let op: medicijngebruik moet altijd voortgezet blijven tijdens een behandelperiode. Bowen-therapie is geen vervanging van regulier medisch advies of behandeling, maar dient als een aanvulling. Voor een diagnose is altijd uw huisarts de aangewezen persoon.

Het is geen goed idee om tegelijkertijd verschillende manuele therapievormen te ondergaan, omdat de werkingen elkaar kunnen beïnvloeden.

De behandeling

Bij een Bowen-behandeling wordt de huid gerekt, waarna druk wordt gegeven. Hierna volgt een zachte rolbeweging die een 'Bowen-move' wordt genoemd. Deze Bowen-move beïnvloedt het bindweefsel (de fascie of fascia) dat door het hele lichaam aanwezig is als verbindende factor. Door de Bowen-move worden zenuwen en andere systemen in het lichaam geactiveerd, waardoor de helende werking begint. Na een aantal moves is er een pauze van enkele minuten waarbij de behandelaar de behandelruimte meestal verlaat. Door de pauze krijgt het lichaam de tijd om de prikkels te verwerken. De pauzes zijn even belangrijk als de handeling zelf, omdat ze voor een optimale respons op de ‘Bowen-move’ zorgen.


Doordat de signalen tussen het lichaam en de geest (hersenen) met elkaar corresponderen en op elkaar reageren, probeert het lichaam vervolgens te veranderen, om uiteindelijk het gewenste resultaat te verkrijgen.

De Bowen Therapie

Als elke week, vier weken lang, een Bowen-behandeling plaatsvindt, zijn er bijna altijd veranderingen in de klachten en de algehele conditie van het lichaam op te merken, omdat we deze als één geheel behandelen. Extra behandelingen kunnen het effect vergroten en verdiepen.

 

Het is belangrijk om elke dag voldoende water te drinken (ca. 1,5 liter), omdat de mens grotendeels uit water bestaat. In een goed gehydrateerd lichaam zullen de Bowen-moves sneller en effectiever het lichaam beïnvloeden.


Een behandeling duurt ongeveer een uur. Hierbij kan door lichte, niet-glijdende, dunne kleding heen behandeld worden, maar mijn voorkeur gaat ernaar uit om u direct op de huid te behandelen.

De Bowen-therapie en pijn

De Bowen-therapie verlicht pijn en ongemak, verbetert de houding en prestaties en vermindert stress. Problemen die te maken hebben met de voeten, benen, rug en hoofd zijn mijn specialiteit. De voeten en de wervelkolom beïnvloeden namelijk grotendeels ons gehele lichaam.

Om een goede beoordeling te kunnen maken of de therapie uw probleem gaat oplossen, is het belangrijk om minstens drie à vier behandelingen te plannen. Bij voorkeur zitten tussen elke behandeling 5 tot 10 dagen, omdat de therapie zo lang nog veranderingen doorvoert in uw lichaam.

Voorbeelden van klachten:

 • Hoofdpijn, migraine, whiplash

 • Rug- en nekpijn, bekken- en SI-klachten, houdingsproblemen

 • RLS of rusteloze benen, enkel-, knie-, voetproblemen

 • Fibromyalgie, artrose, reuma

 • Slaapproblemen, chronische vermoeidheid, burn-out, stress, overbelasting en algehele ontspanning

 • Napijn na botbreuk of amputatie, lymfe-oedeem

 • Frozen shoulder, CANS (klachten aan arm, nek en schouders), tenniselleboog, RSI

 • PMS, darmklachten, allergieën zoals hooikoorts, astma, ademhalingsproblemen

 • Baby’s met bijv. darmkrampjes

 • Bowen werkt effectief bij blessures en werkt aantoonbaar blessure-preventief

 • Ook helpt Bowen-therapie de (sport)prestaties te verbeteren

De Bowen Therapie en pijn

Waardoor werkt de Bowen-therapie?

De Bowen-therapie versterkt de prikkelgeleiding, waardoor positieve veranderingen ontstaan. Het helpt bij ontspanning van lichaam en geest, dus fysiek, emotioneel en mentaal. De doorstroming van zenuwbanen, bloedvaten en lymfe, de afvoer van afvalstoffen en de opname van zuurstof en voedingsstoffen worden positief beïnvloed.

Een aandoening is vaak het gevolg van een disbalans in het lichaam, waarbij het lichaam niet meer weet hoe dit op te lossen is. De hele dag is het lichaam bezig met het herstellen van kleine of grotere ontstekingshaarden, wat op den duur een disbalans kan veroorzaken. Op het moment dat ons lichaam er niet meer in slaagt de problemen zelf op te lossen, kunnen er ziekten ontstaan.

Waardoor werkt de therapie bij zoveel verschillende aandoeningen?

Het fasciaweefsel is de structuur waarop gewerkt wordt en fascia zit in en om alle lichaamsstructuren, dus is overal aanwezig. Als het zenuwstelsel overdadige spanning in het fasciaweefsel registreert en niet loslaat dan  verstoort het onder andere de fysiologische functies van organen, spieren, lymfevaten en nog meer. In de loop van de tijd kunnen hierdoor klachten ontstaan.

 

Een onderzoek in de VS laat zien dat bij aanspanning van de fascia door lichte druk een kleine elektrische lading tot stand komt, die genezende eigenschappen heeft. Bij een Bowen-move ontstaat zo een impuls en omdat alle weefsels met elkaar verbonden zijn, werkt een Bowen-move door het gehele lichaam heen. Het werkt als de kringen in het water als er een steentje in plonst.

Spanning op het fasciale weefsel geeft ook problemen met het afvoeren van afvalstoffen. De functies van de lever, nieren en darmen verminderen, waardoor klachten als vermoeidheid, stijfheid, hoofdpijn en slapeloosheid kunnen ontstaan. Door de Bowen-move krijgt het lichaam hulp om de spanning los te laten, dus komen de functies die verstoord waren weer op gang. Als eerste gaat het lichaam overtollige afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Dit kan eerst extra vermoeidheid geven, maar al snel zal u zich fitter gaan voelen. De concentratie neemt toe en veel andere klachten kunnen verdwijnen of verminderen.

 

Door de huidige geavanceerde apparatuur bij onderzoeken is het zelfs  mogelijk de werking van het lichaam te onderzoeken bij leven. Omdat wetenschappers steeds meer te weten komen over de werking van het bindweefsel (fascie) en de werking van het zenuwenstelsel in het levende lichaam, kan de werking van de bowen therapie steeds beter verklaard worden.

Historie van de Bowen-therapie

In Australië ontwikkelde Thomas Ambrose Bowen (1916-1982) de Bowen-therapie. Hij was een autodidact, die in de jaren 50 van de vorige eeuw zorgde voor betere prestaties bij de sportclub en daar ook blessures behandelde. Daarnaast behandelde hij collega's en raakte hij bekend in de gehele omgeving. Een naam voor zijn speciale therapie had hij niet. Pas na zijn dood ontstond de naam Bowen-therapie.


Mr. Bowen had de gave om snel te zien waar stagnaties of problemen zaten, zoals spierspanningen. Meestal behandelde Mr. Bowen diverse mensen tegelijk. Hij ging van cliënt naar cliënt in de pauzes tussen een paar moves in, waardoor hij een erg groot aantal cliënten per dag behandelde.

Hebt u een vraag over de Bowen-therapie? Neem dan contact met mij op.